danverab

Lectura placuta pe wordpress.com

Wikipedia e inchis astazi, timp de 24 de ore, ca protest impotriva SOPA!

“Constantin Tănase,
“Şi cu asta ce-am făcut?”
5 iulie 1880 - 1945
Ne-am trezit din hibernare
Şi-am strigat cât am putut:
Sus Cutare! Jos Cutare!?
Şi cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,
Şi-am luptat, cum am ştiut,
S-avem nouă guvernare?
Şi cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,
Ne-a crescut salariul brut,
Dar trăim în săracie?
Şi cu asta ce-am făcut?

Ia corupţia amploare,
Cum nicicând nu s-a văzut,
Scoatem totul la vânzare?
Şi cu asta ce-am făcut?

Pentru-a câştiga o pâine,
Mulţi o iau de la-nceput,
Rătăcesc prin ţări străine?
Şi cu asta ce-am făcut?

Traversăm ani grei cu crize,
Leul iar a decăzut,
Cresc întruna taxe-accize?
Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte,
Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,
Cum nicicând nu s-a văzut,
Ţara-i plină de vedete,
Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
E sloganul cunoscut;
Iarăşi am votat ca proştii,
Şi cu asta ce-am făcut?

Constantin Tănase, născut la 5 iulie 1880, a murit la Bucureşti, în 1945. Există zvonuri potrivit cărora ar fi fost ucis de Armata Roşie invadatoare, deşi alte surse indică faptul că moartea sa s-a datorat unui blocaj renal.
Constantin Tănase încă mai juca în Bucureşti, la un an de la invazia sovietică şi se spune că ar fi fost ucis din cauza satirei la adresa soldaţilor ruşi, care aveau obiceiul să rechiziţioneze mai ales ceasuri, folosind expresia: “Davai Ceas” (davai = dă-mi)

Rău era cu “der, die, das”
Da-i mai rău cu “davai ceas”
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai moşie
Haraşo tovărăşie!

După mai multe reprezentaţii a fost arestat, ameninţat cu moartea şi i s-a ordonat să nu mai joace piesa. În următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mânecile pardesiului căptuşite de sus până jos cu ceasuri de mână. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariţie, deşi actorul nu a scos niciun cuvânt. Apoi şi-a descheiat pardesiul, scoţând la iveală un ceas cu pendulă! A spus doar: “El tic, eu tac, el tic, eu tac”.
Două zile mai târziu, marele actor era mort.”

Faimoasa enciclopedie online Wikipedia a decis sa protesteze impotriva noii legi anti-piraterie din SUA (SOPA) dezactivandu-se timp de 24 de ore.

Wikipedia se va inchide maine, timp de 24 de ore, ca protest impotriva SOPA

Desi exista zvonuri ca SOPA (Stop Online Piracy Act) nu va mai fi aprobata de catre congresul SUA, Wikipedia a anuntat ca “Internetul trebuie sa ramana liber” si ca se va alatura miscarii impotriva acestui act, oprind timp de 24 de ore toate paginile site-ului, scrise in limba engleza.

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a facut acest anunt astazi pe contul sau de Twitter, iar cei care vor accesa site-ul vor fi redirectionati catre o pagina pe care va scrie “Internetul trebuie sa ramana liber”.

Wikipedia este unul dintre site-urile marilor companii care sunt active online care protesteaza astazi 18.01.2012, impotriva SOPA unde intalnim nume celebre precum Minecraft, Reddit, Major League Gaming, toata reteaua Cheezburger si multe altele.

Toate acestea si-au suspendat activitatea iar marii jucatorii precum Google sau Facebook sunt asteptati sa faca acelasi lucru pe 23 ianuarie dupa cum au anuntat initial.

SOPA a fost scris cu intentia protejarii drepturilor de autor mai mult decat se face in prezent. Cei care pot beneficia maxim in urma unei astfel de legi sunt companiile de entertainment si gigantii din industria muzicala.

Din pacate Stop Online Piracy act nu este atat de benefic miliardelor de mici afaceri online (din SUA) deoarece alte persoane vor avea puterea de a-ti inchide complet site-ul, domeniul sau contul de Paypal in cazul in care pe paginile tale apar imagini protejate de drepturile de autor.

Chiar si in cazul in care cineva pune un comentariu la un articol oarecare cu o poza asupra careia nu are drepturi.

Asta inseamna ca site-uri precum Facebook, Google+ sau Twitter automat pot fi inchise la prima greseala.

De asemenea exista un amendament conform caruia cineva poate face pana la 5 ani de inchisoare pentru postarea unui material protejat de drepturile de autor. De exemplu ai putea sa filmezi cu telefonul cum dansezi Thriller al lui Michael Jackson si sa il pui pe net.

O alta mare problema ar putea fi cea de securitate a site-urilor avand in vedere ca SOPA “se va juca” la administrarea domeniilor si a DNS-urilor putand sa creeze porti noi de acces hacker-ilor.

Lista cu aspecte negative poate continua, de aceea si marii jucatori online au decis sa puna piciorul in prag si sa protesteze impotriva aceastei tentative de cenzura la scara larga, scrisa sub forma unui act impotriva pirateriei online, din SUA.

Preluare de pe http://www.apropo.ro/www/wikipedia-se-va-inchide-maine-timp-de-24-de-ore-ca-protest-impotriva-sopa-9152322

Dupa cum vedeti, campania de distrugere a drepturilor si libertatilor e in desfasurare, iar marile sit-uri se opun vehement.

Stop Online Piracy Act

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Stop Online Piracy Act (în română, Legea de încetare a pirateriei online), de asemenea, cunoscut sub numele de HR 3261, este un proiect de lege care a fost introdus în Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii la 26 octombrie 2011, prin reprezentantul Lamar Smith (R-TX) şi un grup bipartizan de 12 iniţiali co-sponsori. Proiectul de lege extinde capacitatea de aplicare a legii din SUA şi a deţinătorilor de drepturi de autor in combatere traficului on-line de materiale cu drepturi de autor de proprietate intelectuală şi a mărfurilor contrafăcute.

Proiectul de lege propus iniţial ar permite Departamentului de Justiţie al SUA, precum şi deţinătorilor de drepturi de autor, de a solicita un mandat judecatoresc împotriva site-urilor acuzate ca au permis sau au facilitat încălcarea drepturilor de autor. În funcţie de solicitările trimise catre instanţa de judecată, acţiunile luate ar putea include restricţionare la reţelele de publicitate online şi la facilitatori de plată, cum ar fi PayPal, obligarea motoarelor de căutare de a sterge orice legatura cu astfel de site-uri şi chiar solicitarea furnizorilor de servicii de Internet pentru a bloca accesul la astfel de site-uri. Proiectul de lege ar face streaming-ul(orice transmisie online video sau audiode genul radio online, tv online etc. N.A.) neautorizat de conţinut cu drepturi de autor o crimă, cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare pentru 10 piese de muzică sau filme în termen de şase luni. Proiectul de lege oferă de asemenea imunitate serviciilor de internet care iau în mod voluntar măsuri împotriva acestor site-uri cu continut care incalca drepturile de autor.

Propunatorii proiectului de lege spun că protejează piaţa de proprietate intelectuală şi industria corespunzătoare, locuri de muncă şi venituri, şi este necesară pentru a susţine punerea în aplicare a legilor drepturilor de autor în special împotriva site-urile străine. Ei citeaza exemple, cum ar fi cazul in care Google a trebuit sa plateasca 500 milioane dolari Departamentului de Justiţie pentru rolul său într-o schema de targetare a consumatorilor din Statele Unite cu anunţuri pentru a cumpara medicamente pe baza de prescriptie ilegala de la farmacii din Canada. Oponenţii spun că acesta încalcă drepturile din Primul Amendament, adica cenzura pe Internet şi va ameninţa dreptul de libera exprimare.

Audieri pe SOPA au avut loc pe 16 noiembrie şi 15 decembrie 2011. Comitetul judiciar din SUA este programat pentru a continua dezbaterea atunci când Congresul se întoarce din vacanţa de iarnă, mai exact pe 24 ianuarie.

Pentru cei care stiu engleza mai jos pun link-ul cu legea completă:

http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c112:H.R.3261:

Din pacate nu am gasit nicaieri o traducere in limba romana.

Totusi la o cautare pe google veti observa foarte multe site-uri care publica articole in acest sens in diferite limbi inclusiv Romana.

Dupa cum vedeti citatul “Dormiti in continuare, totul este sub control” isi face simtita prezenta si pe sit-urile libere. Inchipuiti-va de exemplu ca doriti o informatie, sau un citat dintr-o carte. Situl care publica acel citat poate fi inchis sau pentru a afisa acea informatie trebuie sa ceara drepturi de a publica acel fragment. Daca insa cineva vrea sa faca un comentariu unde sa puna o poza, un documentar, un document, acel site poate fi inchis. Singura posibilitate pentru a nu se intampla acel lucru fiind citirea in prealabil a comentariului si restrictionarea, editarea si publicarea lui dupa o verificare amanuntita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: